Toen Rebecca Trupin terugkeerde naar het geboorteland van haar moeder in de Kilimanjaro-regio in Tanzania, vroeg ze zich direct af: “Wat kan ik voor deze regio doen" Rebecca begon ze te werken met koffieboeren die niet alleen maar passie hadden voor het produceren van koffie van extreem hoge kwaliteit, maar ook naar democratie zochten binnen hun eigen organisatie.
Vanaf onze eerste import uit Aranga in 2015 tot vandaag heeft Rebecca veel transformaties moeten ondergaan. Ze leerde hoe je complexe boerenrelaties kunt beheren, hoe je op afstand de schakel kunt zijn tussen boeren en ons, hoe je moet omgaan met de complexe Tanzaniaanse bureaucratie, hoe je betalingsverwachtingen kunt beheren en nog veel meer.
In Swahili, betekent Wanza, "het leven zelf beginnen". Voor TAS Coffee is dit precies wat Rebecca en haar team hebben gedaan! In een koffieregio die meestal vergeten wordt, startte zij nieuw levensgeluk!
Op de boerderij van Meko proberen ze met het grootst mogelijke respect voor mens en natuur te werken.
De boerderij, Rosa Florida, ligt in de Nariño-regio ten zuiden van Colombia, dicht bij de grens met Ecuador. Alle koffiebomen op de boerderij hebben schaduw en zijn omgeven door mandarijn-, citrus- en bananenbomen.
Onze vriend Meko verkoopt een deel van deze vruchten op een lokale markt, maar het meeste wordt gebruikt als meststof om de grond in top conditie te houden.
Anno 2024 produceert de Finca ongeveer 5000 kilo specialty koffie die ze lokaal verkopen maar, wat een geluk... ook aan ons!
Churupampa - Peru
Yes, growth can happen by coming together as a family.”
-Eber Tocto-
Dit is de familie Tocto uit Peru.
Churupampa is niet zomaar een Peruaanse koffieboerderij, het is een sociaal bedrijfsmodel dat de familie Tocto inmiddels heeft uitgebreid naar diverse naburige boerderijen in
hun stad Chirinos.
Toen Eber Tocto weer terugkeerde bij Churupampa nadat hij veel over specialty koffie in andere regio's had geleerd, had hij een duidelijke visie en doel.
Op een dag zou hij van de Chrupampa-regio een voorbeeld model van agro-ecologie en circulaire agronomie maken! Op een dag zouden boeren niet langer hoeven te zoeken naar betere kansen in de stad of aan de kust. Hij zou zelfvoorzienende koffieplantages willen creëren en duurzame landbouwpraktijken bevorderen.
Als jongen woonde Eber met zijn gezin in een huis van 3 bij 3, met twee bedden voor 4 broers en een buitenkeuken van stokken. In de meeste seizoenen had zijn vader grote schulden, en om deze schuld af te betalen reisde hij buiten het seizoen naar de stad om daar extra geld te verdienen.
Toen Eber met zijn nieuw opgedane kennis en ideeën naar huis terugkeerde, vroeg zijn vader zich af hoe zoiets zou kunnen werken? De meeste van zijn broers waren verspreid over het land, sommigen aan de kust, sommigen in de stad, waar ze laagbetaalde banen hadden en lange werkdagen maakten. Eén voor één belde Eber hen op en vroeg hen terug te komen naar huis. Ook zijn vader had echter veel overtuigingskracht nodig, maar uiteindelijk stemde hij ermee in om samen met zijn zonen een proefproject te starten. Inmiddels weten we, met groot succes!
Mulheres do Café Matão - Brazilië
Vrouwelijk ondernemerschap op zijn best.
In 2013 zag deze kleinschalige fazenda in Matão Brazilië, er helemaal nog niet uit zoals ze er nu uitziet. De koffieplantage produceerde alleen voor grote koffie opkopers, de opbrengsten waren laag en de focus lag op het rondkomen én de eindjes aan elkaar knopen.
Toen de lokale landbouwvereniging een presentatie gaf voor promotie van duurzame landbouw, ontmoetten een aantal vrouwen, die allemaal deel uitmaakten van hetzelfde lokale voetbalteam elkaar onder het genot van een kopje koffie. Ze besloten dat dit iets was dat zij ook samen konden gaan doen.
Dit moment was de start van het Mulheres Do Café do Matão. Een volledig door vrouwen gerunde koffie coöperatie.
De dames begonnen klein en hun "rondetafelbijeenkomsten" in de plaatselijke voetbalkantine waren van cruciaal belang bij het vormen van statuten zoals gelijkheid in betaling en beslissingsbevoegdheid! Ongeacht de grootte, hebben degenen met één hectare evenveel zeggenschap als degenen met tien hectare.
In 2016 kwam de groep dames in contact met Capricornio Coffees, die onder de indruk waren van de specialty kwaliteit, de organisatie en motivatie van de dames. Vooral het feit dat de vrouwen dit hoge niveau bereikten zonder enige gedegen agronomische opleiding of geschoolde kennis.
Sinds de bezoekjes van de Capricornio-agronoom, is de koffiekwaliteit elk jaar nóg wat beter geworden. De vrouwen produceren samen per jaar iets meer dan 300 balen premium specialty koffie. De reis van deze tweeëntwintig vrouwen is nog maar net begonnen, wij zijn trots ze hierbij samen met jou te kunnen helpen...
Par Moon - Hopong - Myanmar
In Hopong komt hoop in de vorm van koffie!
Pas sinds enkele jaren levert Myanmar specialty coffee. Men doet dit met geweldige passie, samenwerking en volharding met bijbehorend resultaat.
Sara Morrocchi slaagde erin om in slechts één jaar diverse koffieboeren uit twee dorpen te mobiliseren en gezamenlijk hun allereerste partij specialty koffie met respect voor mens en aarde te verwerken - én zelfs in hetzelfde seizoen te exporteren.
De Hopong-boeren waren het beu om enerzijds in het geheim opium te produceren voor drugsbaronnen (waarbij ze groot gevaar én de kans lopen te worden vervolgd door lokale autoriteiten), en anderzijds om slecht geproduceerde koffie tegen een slavenprijs te verkopen aan handelaars en tussenpersonen. Via social media kwamen ze erachter dat andere boerderijen hulp kregen van NGO's bij het oprichten van hoogwaardige koffieplantages waar gewerkt wordt met respect voor mens en milieu.
Ze waagden samen de sprong in het diepe. Een sprong naar volledige onafhankelijkheid, eerlijkheid en geluk!