Onze koffiebonen
Wanza - Tanzania

Café Rosaflorida - Colombia

Churupampa - Peru

Mulheres do Café Matão - Brazilië
Vrouwelijk ondernemerschap op zijn best.
In 2013 zag deze kleinschalige fazenda in Matão Brazilië, er helemaal nog niet uit zoals ze er nu uitziet. De koffieplantage produceerde alleen voor grote koffie opkopers, de opbrengsten waren laag en de focus lag op het rondkomen én de eindjes aan elkaar knopen.
Toen de lokale landbouwvereniging een presentatie gaf voor promotie van duurzame landbouw, ontmoetten een aantal vrouwen, die allemaal deel uitmaakten van hetzelfde lokale voetbalteam elkaar onder het genot van een kopje koffie. Ze besloten dat dit iets was dat zij ook samen konden gaan doen.
Dit moment was de start van het Mulheres Do Café do Matão. Een volledig door vrouwen gerunde koffie coöperatie.
De dames begonnen klein en hun "rondetafelbijeenkomsten" in de plaatselijke voetbalkantine waren van cruciaal belang bij het vormen van statuten zoals gelijkheid in betaling en beslissingsbevoegdheid! Ongeacht de grootte, hebben degenen met één hectare evenveel zeggenschap als degenen met tien hectare.
In 2016 kwam de groep dames in contact met Capricornio Coffees, die onder de indruk waren van de specialty kwaliteit, de organisatie en motivatie van de dames. Vooral het feit dat de vrouwen dit hoge niveau bereikten zonder enige gedegen agronomische opleiding of geschoolde kennis.
Sinds de bezoekjes van de Capricornio-agronoom, is de koffiekwaliteit elk jaar nóg wat beter geworden. De vrouwen produceren samen per jaar iets meer dan 300 balen premium specialty koffie. De reis van deze tweeëntwintig vrouwen is nog maar net begonnen, wij zijn trots ze hierbij samen met jou te kunnen helpen...
Par Moon - Hopong - Myanmar
Samwa - Kenia

Toen Susans moeder in 2015 ziek werd, besloot ze haar studie geneeskunde in Nairobi te onderbreken en terug te keren naar haar geboortedorp Kitale om voor haar moeder te zorgen. Terug op de familieboerderij, waar ze als kind opgroeide, zocht Susan naar passend werk. Helaas vond ze niets wat aansloot bij haar interesse en opleiding, en richtte ze zich noodgedwongen op de boerderij. Hoewel ze niet meer alle technische details kende, wist ze voldoende om een nieuwe start te maken. Kort na haar terugkeer overleed haar moeder, wat Susan definitief motiveerde om de boerderij voort te zetten – een bijzondere reis van dokter in opleiding naar toegewijde boerin.
De boerderij had destijds slechts een paar koffiebomen en richtte zich vooral op maïs en vee. Susan ontdekte al snel dat de prijzen voor hun koffie dramatisch waren gedaald, tot slechts een kwart van wat ze vroeger verdienden. Vastberaden om hier verandering in te brengen, begon Susan zich te verdiepen in koffieproductie. Ze volgde cursussen bij onderzoeksinstituten, deed navraag en zocht naar kennis online. Ze wilde niet alleen meer verdienen, maar ook de kwaliteit en duurzaamheid verbeteren. Ondanks de weerstand van haar vader, besloot ze een experiment uit te voeren op een deel van de oude koffiebomen op de hoger gelegen percelen. Tegen alle verwachtingen in bleek deze ‘stille revolutie’ een succes: de productiviteit en kwaliteit van de koffie verbeterden enorm, en in 2020 begonnen haar vader en de lokale gemeenschap haar aanpak serieus te nemen.
Vandaag de dag runt Susan niet alleen een succesvolle boerderij, maar ook een gemeenschap die groeit door haar inzet. Voor de vrouwen die op haar boerderij werken, heeft ze een bijenproject opgezet waarmee ze honing produceren en extra inkomsten genereren. Susan voert zelf bodemonderzoek uit om de grond gezond te houden en gebruikt alleen natuurlijke meststoffen van hun eigen vee. Haar boerderij is inmiddels een voorbeeld voor de regio. Buurtbewoners, van jong tot oud, komen naar haar voor advies over alles van snoeitechnieken tot het behalen van specialty coffee-kwaliteit. Met haar vooruitstrevende aanpak en passie inspireert Susan iedereen die openstaat voor verandering. Haar boerderij is niet alleen een plek van productie, maar ook een bron van hoop en innovatie. 🌱☕