Hopong Myanamar – van opium naar specialty koffie

Hopong Myanamar – van opium naar specialty koffie

In de heuvels van Hopong Myanmar hebben boeren een inspirerende transformatie doorgemaakt. Waar vroeger opium werd geproduceerd, verbouwen ze nu met trots specialty koffie.

Pas sinds enkele jaren levert Myanmar specialty coffee, maar doet dit met geweldige passie, met bijbehorend resultaat. Sarah Morrocchi slaagde erin om in slechts één jaar diverse koffieboeren uit twee dorpen te mobiliseren en gezamenlijk hun allereerste partij specialty koffie met respect voor mens en aarde te verwerken - én zelfs in hetzelfde seizoen te exporteren.

De Hopong-boeren waren het beu om enerzijds in het geheim opium te produceren voor drugsbaronnen (waarbij ze gevaar en kans lopen te worden vervolgd door lokale autoriteiten), en anderzijds om slecht geproduceerde koffie tegen een slavenprijs te verkopen aan handelaars en tussenpersonen. Via social media kwamen ze erachter dat andere boerderijen hulp kregen van een NGO bij het oprichten van hoogwaardige koffieplantages waar gewerkt wordt met respect voor mens en milieu. Ze waagden samen de sprong in het diepe en omarmden het produceren van specialty coffee volledig. Een sprong naar volledige onafhankelijkheid, gelijkheid en levensgeluk!

Wat de smaaktonen betreft: een constante factor in deze koffie is hun zuiverheid en een typisch dikke bananenzoetheid, gecombineerd met aardse ondertonen.

Terug naar blog